"ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ"


8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ (π. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ιστοσελίδα «Ιστορικοί περίπατοι στην Καβάλα»  www.kavalareghistory.weebly.com είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς εξαιρετικά γόνιμων και δημιουργικών δράσεων των μαθητών και μαθητριών της Γ΄ τάξης του Πειραματικού Γυμνασίου Καβάλας  κατά το σχολικό έτος 2011-12. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Τοπικής Ιστορίας και με τη βοήθεια των καθηγητών τους, Άγγελου Παληκίδη και Ανθής Ηλιοπούλου, ερεύνησαν με συνεργατικές μεθόδους  θέματα της  ιστορίας της Καβάλας  μέσα από ιστορικά και οικογενειακά αρχεία και τοπικές εκδόσεις,  συνομίλησαν με προσωπικότητες της πόλης και βγήκαν έξω από το σχολείο για να ανακαλύψουν την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας.
Φιλοδοξία των εκπαιδευτικών και των μαθητών τους είναι αυτή η ιστοσελίδα να μην αποτελέσει μόνο το επιστέγασμα, το τέλος αυτής της προσπάθειας. Σκοπός είναι να αποτελέσει την αρχή, το έναυσμα να ασχοληθούν όσο το δυνατό περισσότεροι μαθητές και εκπαιδευτικοί με την Τοπική Ιστορία, ώστε να αποκτήσουν τις γνώσεις και να νιώσουν τις συγκινήσεις που ένιωσαν οι ίδιοι ανακαλύπτοντας το παρελθόν των ανθρώπων τους και συνειδητοποιώντας τις ρίζες της δικής τους ζωής. Άλλωστε, η ιστοσελίδα αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως βάση δεδομένων και να προσφέρει υλικό και ιδέες για νέες διδακτικές δραστηριότητες σε όποιον θέλει να κάνει ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Στην ιστοσελίδα μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για την ιστορία του καπνού, των προσφύγων, της χερσονήσου της Παναγίας, του λιμανιού, των Καμαρών, των οδών, του καβαλιώτικου αθλητισμού. Θα γνωρίσει πώς ήταν ο τόπος μας πριν από αιώνες μέσα από μαρτυρίες περιηγητών, θα μάθει για τους λογοτέχνες και τους τραγουδοποιούς μας και θα ακούσει τραγούδια που αναφέρονται στην Καβάλα. Θα βρει ακόμη σπάνιο ιστορικό φωτογραφικό υλικό και θα δει βίντεο με συνεντεύξεις και ιστορικά λευκώματα.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα «Ιστορικοί περίπατοι στην Καβάλα» είναι η πρώτη θεματική ιστοσελίδα για την ιστορία της Καβάλας και μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την τουριστική προβολή της πόλης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα την κοινοποιήσουν και θα την  συμπεριλάβουν στους συνδέσμους τους οι κύριες ιστοσελίδες της περιοχής μας (Δήμου, Περιφερειακής Ενότητας κτλ.).
[η ιστοσελίδα «Ιστορικοί περίπατοι στην Καβάλα» βγαίνει στο πρώτο φύλλο των κυριότερων μηχανών αναζήτησης Google, Yahoo, Altavista, Lycos]

Η επίσημη παρουσίαση της ιστοσελίδας θα γίνει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας την Τετάρτη 9 Μαίου 2012 και ώρα 19.30


ΑΦΙΣΑ (αρχείο pdf)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ (αρχείο pdf)



Σχόλια