ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ



           
 Στις 5 με 13 Αυγούστου ο ΣΦΚ πραγματοποίησε την προγραμματισμένη εκδρομή-περιήγηση του στον Πόντο. Το πρόγραμμα της εκδρομής περιελάμβανε μονοήμερες επισκέψεις με διανυκτέρευση στις πόλεις Κωνσταντινούπολη, Αμάσεια, Σαμψούντα, Άγκυρα και Προύσα  και τριήμερη διαμονή στην Τραπεζούντα.
           Ξεκινήσαμε σφιγμένοι λόγω της μικρής συμμετοχής των συναδέλφων αλλά και λόγω των πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων που είχαμε να διανύσουμε καθημερινά. Οδηγός του λεωφορείου μας ο υπομονετικός Φερεντίν. Ξεναγός μας ήταν ο Ποντιόφωνος Βαϊτ Τουρσούν (Βάιος) του οποίου η καταγωγή είναι από την Ότσαινα της περιοχής του Όφεως στον Πόντο. Η αγάπη του για την περιοχή του Πόντου και η αγωνία του για τη διατήρηση της Ποντιακής διαλέκτου συνέβαλαν ώστε να γνωρίσουμε θαυμαστές πτυχές της γεωγραφίας και της συνείδησης των σημερινών κατοίκων του Πόντου. Έτσι με τη δική του συνδρομή και καθοδήγηση επισκεφθήκαμε κάποια «παρχάρια» δηλαδή ορεινά λειβάδια του Πόντου για θερινή διαβίωση. Εκεί σ' ένα μικρό, λιτό καφενεδάκι εκτός από τη σόμπα που άναβε, μας ζέστανε την ψυχή η φωνή και η λύρα του Adem Ekiz που τον ακούσαμε να τραγουδά  στην ποντιακή γλώσσα γνωστά τραγούδια που ξεσήκωσαν Ποντίους και μη να σύρουν το χορό. Σερανίτσα, τικ, κότσαρι. Η συγκίνηση έθεσε σε κίνηση την αυτοσυνειδησία πολλών που σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από τα βαριά σύννεφα του Πόντου ένιωθαν να πάλλεται η ποντιακή καρδιά.
       Κάθε μέρα κάθε στιγμή έκρυβε και μια αποκάλυψη είτε από το παρελθόν είτε από το παρόν αυτού του τόπου με αποκορύφωμα την επίσκεψη στην Παναγία Σουμελά. Κανείς δεν ένιωθε ότι επισκέπτεται ένα μουσειακό χώρο. Το μοναστήρι της Παναγιάς βρίσκεται για μας εκεί και περιμένει να ικανοποιήσει το  τάμα κάθε προσκυνητή.  Το επιβλητικό Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, η Αγία Σοφία, ο Άγιος Ευγένειος, η οικία Καπαγιαννίδη, Θεοφυλάκτου στην Τραπεζούντα. Ο Άγιος Νικόλαος  που ατενίζει τον ανταριασμένο «άξενο πόντο» στην Κερασούντα, ο ναός της Υπαπαντής στα Κοτύωρα το Καντί κιοϊ στη Σαμψούντα. Προσκύνημα, μελαγχολία, περισυλλογή. Πάλλονται πάνω μας τα κομμάτια της Ανατολής.
      Άγκυρα. Εντυπωσιακή η θέα της από το κάστρο. Λεωφόροι μεγάλες, κτήρια θηριώδη, αέρας ευρωπαϊκός από τη μια, φτώχια εγκατάλειψη, παράγκες από την άλλη. Η αντιφατική Τουρκία σ΄ όλο της το μεγαλείο.
       Εσκί-Σεχίρ. Όλες οι σκέψεις σταμάτησαν, όλες οι κουβέντες έσβησαν στη θέα της πεδιάδας του Εσκί-Σεχίρ. Η εκατόμβη των νεκρών Ελλήνων στρατιωτών αντηχεί. Το επιβλητικό άγαλμα του Κεμάλ στην κορυφή του λόφου με προτεταμένη την παλάμη προς τη δύση ορίζει το  «ως εδώ» στον ελληνικό στρατό το ΄22.  Κεμάλ. Ο σωτήρας των Τούρκων, ο εφιάλτης των Ελλήνων. Τα λάθη και τα πάθη ήρθαν πάλι στις κουβέντες μας
      Τελευταίος προορισμός η Προύσα με τα μεγάλα παζάρια, τα ανατολίτικα γλυκά και τους μυστηριακούς χορούς των δερβίσηδων. Διαδρομές μεγάλες, χιλιόμετρα πολλά. Οι συνταξιδιώτες, υπομονετικοί θεατές ή πρόθυμοι  αναγνώστες και πληροφοριοδότες φώτισαν μέσα από τουριστικούς οδηγούς, ιστορικά κείμενα και μαρτυρίες κάθε πλευρά της ιστορίας του Πόντου. Οι βραδιές στις πόλεις του Πόντου είναι γεμάτες ζωντάνια. Η ζωντάνια της Τουρκικής νεολαίας που ξεχύνεται στους δρόμους να διασκεδάσει μετά την ολοήμερη νηστεία του Ραμαζανιού. Συναυλίες στις πλατείες, δείπνα στα πάρκα, παζάρια φτηνά αυτοσχέδια σε κάθε γωνιά. Η σύγχρονη Τουρκία κι αυτή μας ρίχνει σε προβληματισμό και περισυλλογή, όταν διαπιστώνουμε τα γρήγορα βήματα που κάνει. Δρόμοι γέφυρες, φράγματα, αιολικά πάρκα, ξενοδοχειακές μονάδες, τουρισμός. Η σύγκριση συνεχής και αναπόφευκτη: «Κι εμείς;»

   Και αυτή  η εκδρομή εκπλήρωσε το στόχο της: Περιήγηση, συγκίνηση, αυτογνωσία.

                                                  Σοφία Παυλίδου
                                                 Μέλος του Δ.Σ του Σ.Φ.Καβάλας
 Οι εικόνες μας το μαρτυρούν.

Σχόλια