ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ «Κριτικές προσεγγίσεις του ναζιστικού φαινομένου: από την ιστοριογραφία και την πολιτική θεωρία στη σχολική ιστορική μάθηση»



Αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι,
ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καβάλας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με την οικονομική ενίσχυση της ΕΛΜΕ Ν. Καβάλας, της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας προγραμματίζει για τις 22-23 Φεβρουαρίου 2013 σεμινάριο για το Ναζισμό ως ιστορικό φαινόμενο και τις διδακτικές μεθόδους προσέγγισής του στη σχολική τάξη.
Την πρώτη μέρα (Παρασκευή απόγευμα, 22 Φεβρουαρίου), σε ανοικτή εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Καβάλας θα γίνουν θεωρητικές εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες που θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό.
Τη δεύτερη μέρα (Σάββατο πρωί, 23 Φεβρουαρίου) σε αίθουσες του 1ου ΕΠΑΛ και του ΣΕΚ Καβάλας στο Περιγιάλι θα πραγματοποιηθούν τρία παράλληλα παιδαγωγικά εργαστήρια που θα απευθύνονται σε περιορισμένο αριθμό συναδέλφων (25 ανά εργαστήριο), στα οποία θα δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και να ασκηθούν με βιωματικές δραστηριότητες στη διδασκαλία γενικών ή επιμέρους θεμάτων του ναζιστικού φαινομένου. Οι υπεύθυνες των εργαστηρίων είναι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί με σημαντική ερευνητική δραστηριότητα και εμπειρία στον τομέα αυτόν. Το σεμινάριο του Σαββάτου θα αρχίσει και θα ολοκληρωθεί με ολομέλεια των ομάδων.
Σε τρίτη φάση (στον αμέσως επόμενο μήνα Μάρτιο), οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν το σεμινάριο, με τη βοήθεια του υλικού που θα τους δοθεί, θα κληθούν να μεταφέρουν τη γνώση και εμπειρία που αποκόμισαν στη σχολική τάξη. Για το λόγο αυτό, θα διατεθεί διδακτικός χρόνος σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα του σεμιναρίου έχει ως εξής:


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ (ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ)

ΕΛΛΗ ΛΕΜΟΝΙΔΟΥ (Λέκτορας Νεότερης Ιστορίας-Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας)
Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: ιστοριογραφία, δημόσια ιστορία και ιστορική εκπαίδευση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (Ιστορικός-Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας)
Η Ελλάδα της Κατοχής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ (Καθηγητής Ιστορίας & Διδακτικής της Ιστορίας-Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
Ιστορικός αναθεωρητισμός και άρνηση του Ολοκαυτώματος. Αντιπαλεύοντας το ψεύδος, την σύγχυση και την επιστημονικοφάνεια


ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ-ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ)
Συντονιστής: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ (καθηγητής Διδακτικής Μεθοδολογίας & Ιστορίας της Εκπαίδευσης-Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΚΚΑ (Δρ Ιστορίας-Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Μεσσηνίας)
Εμείς και οι "άλλοι": η εμπειρία του ανεπαίσθητου εκφασισμού μιας κοινωνίας και η σύγχρονη συγκυρία

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2
ΖΕΤΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Δρ Διδακτικής της Ιστορίας-εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης)
Ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα και άσκηση αντιποίνων

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΡΕΝΤΑΝΟΥ (Δρ Ιστορίας-Θεατρολόγος, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Πειραιά)
Αποκαλύπτοντας τη συνενοχή

Σχετικά με το πρόγραμμα πιο αναλυτικά μπορείτε να ενημερωθείτε πατώντας εδώ.

Καλούμε τους συναδέλφους Γυμνασίων και Λυκείων που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συνδέσμου sfkavalas@mail.com το αργότερο μέχρι 14 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και εκπαιδευτικοί μη φιλόλογοι με την προϋπόθεση ότι διδάσκουν μαθήματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το θέμα.  Στο μήνυμα να αναγράφουν όνομα, ειδικότητα, σχολείο, e-mail και τηλέφωνο. Επίσης, να σημειώνουν σε σειρά προτίμησης το εργαστήριο το οποίο επιθυμούν να παρακολουθήσουν  (εργαστήριο 1,2,3). Για τη διευκόλυνση της επιλογής σας επισυνάπτονται περιλήψεις των υπευθύνων των εργαστηρίων.
Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Μοναδική επιβάρυνση θα είναι η ετήσια συνδρομή στο Σύνδεσμο Φιλολόγων Καβάλας (15 €). Η τελική ανακοίνωση με τις λεπτομέρειες και το ακριβές πρόγραμμα θα κοινοποιηθεί μετά την κατάρτιση του καταλόγου των συμμετεχόντων. Αν οι αιτήσεις για τα εργαστήρια υπερβούν τον καθορισμένο αριθμό, θα εξετάσουμε τη δυνατότητα να επαναληφθούν την  επόμενη μέρα (Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013).


  • Αν επιθυμείτε να διαβάσετε τις περιλήψεις των εισηγήσεων των θεωρητικών προσεγγίσεων, πατήστε εδώ
  • Αν ενδιαφέρεστε σχετικά με το περιεχόμενο των εισηγήσεων των βιωματικών εργαστηρίων, πατήστε εδώ.

Σχόλια