ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ





Αγαπητοί συνάδελφοι
  
   Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καβάλας εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς σας εύχεται καλή δύναμη και υπομονή. Το νέο σχολικό έτος αρχίζει με πολλές δυσκολίες αλλά και με νέες δυσμενείς για τον κλάδο μας εξελίξεις. Όπως είναι γνωστό ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο. Στο «νέο» αυτό Λύκειο υπάρχουν πολλές ασάφειες ως προς τη λειτουργία του. Η πρώτη ασάφεια είναι ο τρόπος προαγωγής των μαθητών με το βαθμό δυσκολίας να αυξάνεται με τη βάση του 10- παρόλο βεβαία που ο ρόλος του μαθήματος της Ελληνικής Γλώσσας ενισχύεται καθώς σε συνδυασμό με τα Μαθηματικά αποτελούν τον κύριο κορμό αξιολόγησης της επίδοσης των μαθητών. Δεύτερη ασάφεια είναι ο τρόπος της γραπτής αξιολόγησης των μαθητών από την λεγόμενη «Τράπεζα Θεμάτων». Αυτό πρακτικά θα επιφέρει πολλές δυσκολίες στους εκπαιδευτικούς που θα πρέπει όλοι να έχουν ολοκληρώσει την ύλη ανεξαρτήτως προβλημάτων (π.χ. καταλήψεων) και να έχουν προετοιμάσει τους  μαθητές για διαφορών επιπέδων αξιολόγηση χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η όποια ιδιαιτερότητα επιπέδου της κάθε σχολικής μονάδας.
 
   Άλλο πρόβλημα επιβίωσης ουσιαστικά που θα αντιμετωπίσουμε είναι η μείωση των προβλεπόμενων από το ωρολόγιο πρόγραμμα ωρών των φιλολογικών μαθημάτων. Στο Γυμνάσιο μειώνεται κατά μια ώρα η Νεοελληνική Γλώσσα στην Α Γυμνασίου και η Ιστορία στη Γ Γυμνασίου.  Στο ωρολόγιο πρόγραμμα των ΕΠΑΛ επέρχεται δραστική μείωση των φιλολογικών ωρών. Στην Α ΕΠΑΛ μειώνονται η Νεοελληνική Λογοτεχνία και η Ιστορία από μια ώρα κάθε μάθημα. Στη Β ΕΠΑΛ καταργείται το μάθημα της Ιστορίας εντελώς που ήταν μονόωρο. Στα ΕΠΑΛ επομένως θα αποφοιτούν μαθητές χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γενικές γνώσεις Ιστορίας που πρέπει να έχει κάθε πολίτης αυτής της χώρας. Οι απόφοιτοι δηλαδή των ΕΠΑΛ θα προορίζονται μόνο για τεχνικά επαγγέλματα χωρίς να έχουν τη γενικότερη παιδεία που πρέπει να έχει κάθε μαθητής.

  Αλλά το κυριότερο ίσως πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε ως κλάδος είναι αυτό των αναθέσεων του μαθήματος της Ιστορίας. Το Υπουργείο Παιδείας ενώ αρχικά με εγκύκλιο είχε αποκλείσει τους καθηγητές ξένων φιλολογιών από το να παίρνουν την Ιστορία ως β’ ανάθεση – πράξη που ικανοποιούσε εν μέρει το πάγιο αίτημα μας για αποκλειστική ανάθεση της Ιστορίας μόνο στους φιλολόγους και ως β’ ανάθεση σε κανένα άλλο κλάδο -  επανήλθε και τροποποίησε τις αναθέσεις των μαθημάτων ξαναδίνοντας στους συναδέλφους των ξένων γλωσσών τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν ως β’ ανάθεση την Ιστορία. Βέβαια σημαντική είναι η διευκρίνιση ότι η απόφαση την οποία επισυνάπτουμε για ενημέρωση σας καθορίζει πως πρώτα θα συμπληρώνουν οι φιλόλογοι που είναι τοποθετημένοι σε ένα σχολείο (όχι μόνο αυτοί που ανήκουν οργανικά αλλά και οι προσωρινώς τοποθετημένοι) και εφόσον υπάρχει πλεόνασμα ωρών θα ανατίθεται η Ιστορία στους καθηγητές που την έχουν β’ ανάθεση. Επίσης υπάρχει και η επισήμανση ότι μόνο για την φετινή σχολική χρονιά θα ισχύσει αυτό το καθεστώς για τους ξενόγλωσσους. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού βέβαια.

  Συνεπώς συνάδελφοι θα πρέπει να έχουμε τεταμένη την προσοχή μας στις εξελίξεις που μας αφορούν και ανατρέπουν την εργασιακή μας ασφάλεια και ηρεμία. Για αυτό το λόγο χρειάζεται κοινή οργάνωση και δράση. Θα κληθείτε πολύ σύντομα από το Σύνδεσμο να συμμετάσχετε σε ημερίδες και σεμινάρια. Για κάθε εξέλιξη να ενημερώνεστε από τη σελίδα μας στο διαδίκτυο (http://sfkavala.blogspot.gr) αλλά και να μας στέλνετε τις παρατηρήσεις και οτιδήποτε κρίνετε ότι πρέπει να απασχολήσει το Σύνδεσμο στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Συνδέσμου (sfkavalas@gmail.com) .

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Σχόλια