Βιβλιοπαρουσίαση: " Κριτικές προσεγγίσεις του ναζιστικού φαινομένου." Α. Παληκίδης



Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καβάλας και οι εκδόσεις Επίκεντρο σας προσκαλούν στην εκδήλωση-συζήτηση με αφορμή την παρουσίαση του συλλογικού έργου, την επιστημονική επιμέλεια του οποίου έκανε ο Άγγελος Παληκίδης, με τίτλο:
Κριτικές προσεγγίσεις του ναζιστικού φαινομένου. Από την ιστοριογραφία και την πολιτική θεωρία στη σχολική ιστορική μάθηση

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
·        Κυριάκος Λυκουρίνος, ιστορικός
·        Δημήτρης Εμμανουηλίδης, φιλόλογος
·        Άγγελος Παληκίδης, λέκτορας Διδακτικής της Ιστορίας-επιμελητής της έκδοσης
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Βασιλική Γιαρίμπαπα, φιλόλογος-Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Καβάλας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Μαΐου 2014, στις 7.00 μμ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας (Κασσάνδρου 6)


 
Σε μια εποχή που ο ναζισμός είτε αναβιώνει απροκάλυπτα είτε προβάλλεται κεκαλυμμένα με τις μορφές του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού, της ανοχής ή της δικαιολόγησης της βίας και του μίσους, η ελληνική σχολική εκπαίδευση παρουσιάζεται αδύναμη να ανταποκριθεί στις θεμελιώδεις καταστατικές της υποχρεώσεις. Οι εκπαιδευτικοί –ουσιαστικά ανεκπαίδευτοι στη διαχείριση επίμαχων και επίκαιρων ιστορικών φαινομένων- βλέπουν με αμηχανία τη ναζιστική ιδεολογία να γοητεύει τους μαθητές τους και αισθάνονται αδύναμοι να αντιδράσουν μεθοδικά, τη στιγμή που οι επίσημοι εκπαιδευτικοί φορείς επιδεικνύουν ασύγγνωστη αδιαφορία.
Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει μια γέφυρα ανάμεσα στην ακαδημαϊκή ιστορική θεωρία και τη σχολική ιστορική εκπαίδευση, ανάμεσα στη σύγχρονη επιστημονική γνώση και τη διδακτική πράξη –μια γέφυρα που την έχουμε ανάγκη όσο ποτέ. Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, οι φοιτητές των ιστορικών και παιδαγωγικών τμημάτων, καθώς και όσοι προσβλέπουν σε μια εκπαίδευση δυναμικά συνδεδεμένη με τη ζωή και τον άνθρωπο, θα βρουν στον τόμο αυτό σύγχρονες προσεγγίσεις και οπτικές για το ναζιστικό φαινόμενο, διδακτική μεθοδολογία, προτάσεις διδασκαλίας και πολυτροπικό διδακτικό υλικό. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Σχόλια