Απολογισμός 44ου Συνεδρίου της ΠΕΦ



Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 44ο Συνέδριο της ΠΕΦ που έλαβε χώρα στην Καβάλα από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου 2017 και διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, του Συνδέσμου Φιλολόγων Καβάλας και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας.
Το φετινό συνέδριο ήταν αφιερωμένο στον «πατέρα της ιστορίας», τον Ηρόδοτο και το έργο του και περισσότεροι από 300 σύνεδροι από την Ελλάδα και την Κύπρο είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ποικίλες προσεγγίσεις στις πρωινές και απογευματινές συνεδρίες από συνολικά εξήντα εισηγητές. Οι εξαιρετικοί πραγματικά εισηγητές με ανακοινώσεις που άγγιξαν ή και εμβάθυναν σε διάφορες εκφάνσεις του ηροδότειου έργου, με διαφορετικές ή συγκλίνουσες οπτικές των ζητημάτων που ανακύπτουν από την μελέτη του, πλούτισαν τα ακούσματα των συνέδρων. Οι ιστορικές, λογοτεχνικές, ανθρωπολογικές και γεωγραφικές προσεγγίσεις του ηροδότειου έργου ανέδειξαν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του και έφεραν στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές του.  Έμπειροι φιλόλογοι με τη σοφία που διαθέτουν  και  νεότεροι φιλόλογοι με οδηγό τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό τους συναντήθηκαν και μοιράστηκαν σκέψεις, ιδέες και απόψεις που πλημμύρισαν τις ψυχές και το πνεύμα των παρευρισκόμενων.
Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, η αντιδήμαρχος Καβάλας, κ. Μαρία Φραντζεσκάκη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων κύριος Δημήτρης Ταλιαδώρος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας κύριος Απόστολος Βαγενάς, εκπρόσωπος της ιεράς μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Καβάλας, κυρία Βασιλική Γιαρίμπαπα. Την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, κυρία Τασούλα Καραγεωργίου ενώ την πρώτη συνεδρία άνοιξε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριος Φάνης Κακριδής.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση των συνέδρων στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων υπό την καθοδήγηση του φιλόλογου και ξεναγού Δημήτρη Κουγιουμτζόγλου ο οποίος είναι και  μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φιλολόγων Καβάλας.
Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία με σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες να περιηγηθούν στην πόλη μας και να θαυμάσουν τις ομορφιές της και αποχώρησαν από την πόλη της Καβάλας, έχοντας στις αποσκευές τους τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από τις εργασίες του Συνεδρίου όσο και από την φιλόξενη πόλη μας.
Ως Σύνδεσμος Φιλολόγων Καβάλας αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε το Δ.Σ. της Π.Ε.Φ. για την ευκαιρία που μας έδωσε να διοργανώσουμε το Συνέδριο αυτό, τους δύο ανθρώπους που αγκάλιασαν πρόθυμα και κατηύθυναν την υλοποίηση της πρότασής μας, την κα Κορίνα Πρασσά, πολύτιμο σύνδεσμο στην επαφή μας με τον Δήμο Καβάλας και τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Βαγενά. Θα θέλαμε να αναφερθούμε συγκεκριμένα στους χορηγούς και οικονομικούς και ηθικούς προστάτες μας: τον Δήμο Καβάλας, και ιδιαιτέρως την Δήμαρχο, κα Τσανάκα, και τους συνεργάτες της, κα Φραντζεσκάκη και κ. Λωλίδη, για την στήριξή τους, την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και ιδιαιτέρως τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Μαρκόπουλο, την Ε.Λ.Μ.Ε. Καβάλας, το Παλλάδιο και τον κύριο Δημήτριο Πλασάτη, την κυρία Θεοδώρα Καρούτσου, τα σούπερ-μάρκετ Σκλαβενίτη και Μασούτη, τα Φυτώρια Καζάκου και ιδιαιτέρως την κυρία Δήμητρα Καζάκου, τον κ. Ιωσηφίδη και τον κ. Ιωακειμίδη. Ξεχωριστά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους σπουδαστές και τους δασκάλους τους του Δημόσιου ΙΕΚ μαγειρικής Καβάλας για την υπέροχη προθυμία τους και την προσπάθειά τους να καλύψουν αφιλοκερδώς τον μπουφέ για τα διαλείμματα του Συνεδρίου και τη χορωδία Φίλων Μουσικής Καβάλας που το βράδυ της Παρασκευής ταξίδεψε τους συνέδρους στον θαυμαστό κόσμο της μουσικής και τους μάγεψε με τις υπέροχες μελωδίες της.
Επίσης, για τους εθελοντές συναδέλφους, ένα τεράστιο "ευχαριστώ" με μεγάλη ευγνωμοσύνη για την εκπληκτική βοήθειά τους: κα Αβραμίδου Σοφία, κα Αναγνωστοπούλου Λίτσα, κα Βιολιτζή Γεωργία, κα Γιαννέστρα Έφη, κα Ευθυκράτη Σταυρούλα, κα Ζέρβα Ευθυμία, κα Καρύδη Δέσποινα, κα Κυριακίδου Πολυξένη
κα Κωνσταντινίδου Φυλλιώ ,κα Λημναίου Λίτσα, κα Οφρυδοπούλου Αθηνά, κα Παππά Σοφία, κα Στυλιανού Μαρία, κα Τζανετάκη Αγγελική, κ. Τζίμα Πέτρο, κα Τζιμούρτα Νανά, κα Τσαπάνη Θεοπούλα, κα Τσορλίνη Λία, κα Φιλιππίδου Σοφία.

Σχόλια